Раднево е с най-висока добавена стойност на човек от населението през

...
Раднево е с най-висока добавена стойност на човек от населението през
Коментари Харесай

Тренд при общините: Икономиката се съсредоточава на малко места

Раднево е с най-висока добавена стойност на човек от популацията през 2021 година с над 81 хиляди лв., следвано от индустриалната Девня с 69 хиляди лв.
Въпреки че 2021 година се характеризира с оттласкване от дъното на рецесията, отчасти възобновяване на туристическите потоци и растеж на преправянето и услугите, тези процеси надалеч не се развиват отмерено във всички елементи на страната. През призмата на добавената стойност на нефинансовия бранш на общинско равнище наподобява, че в множеството региони 2021 година е била година на задържане на растежа и даже стесняване на доста локални стопански системи.

От 257 общини, за които Национален статистически институт дава данни, в 146 е регистриран спад на добавената стойност през 2021 година по отношение на предходната година, а в 111 – растеж. Ясно се обрисуват няколко районни клъстера, в които локалната стопанска система бележи забележителен напредък. Най-видимо е това в общините по Южното Черноморие, където връщането на най-малко част от задграничните туристи и по-засиленото наличие на българите води до мощен летен сезон, изключително спрямо предходната година. Ръст записват и няколко групи общини в Северна България, в Добричко, Плевенско и Силистренско вследствие на позитивните трендове в земеделието. Добре се оправя и необятната външна страна на София, макар че

самата столица отбелязва лек спад на годишна база

Очаквано и през 2021 година най-голямата общинска стопанска система остава тази на София, с 32,7 милиарда лв. добавена стойност. Челната петица се добавя от Пловдив (4,6 милиарда лева), Варна (3,7 милиарда лева), Бургас (2 милиарда лева) и Русе (1,4 милиарда лева).

С над милиард добавена стойност в локалната стопанска система са и енергийният център Раднево и Стара Загора, а общините с под 100 милиона лв. са 185.

Общината с най-висока добавена стойност на човек от популацията през 2021 година е Раднево с над 81 хиляди лв., следвано от индустриалната Девня с 69 хиляди лв.. Топ 5 се добавя от Гълъбово (54 хиляди лв. на човек), столицата (25 хиляди лв. на човек) и Кнежа (25 хиляди лв. на човек). Важно е да отбележим обаче, че данните за множеството общини в Средногорието, Козлодуй и Крумовград са поверителни, а те – с помощта на мощната си минна, преработваща или енергийна промишленост – биха се наредили на челните места. С под 1000 лв. на човек от популацията през 2021 година остават 18 общини, с под 5000 – цели 168, което за следващ път показва съсредоточаването на забележителна част от икономическата интензивност в България в релативно компактни географски региони.

(От седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР